12 Nisan 2014 Cumartesi

Hanifta, Post - 3

Hanifta
Kimi yerlerde dağ çileği diye bilinen bir meyvedir. Çilekten çokça küçük yabani bir mevye. Trabzon çevresinde elle dikilmemiş meyvelere genelde yabani denir, yaban inciri, yaban armudu vb.


Doğu Karadeniz yöresinde daha çok fındık ocaklarının dibinde yetişirler. Çileğe göre ekşi bir meyve olmasına rağmen olgunlaştıkça tadı artar ama yine de ekşimsi bir tadı vardır. Çocukların hem şekeri hem eğlencesidir hanifta. Bir avuç hanifta için saatlerce dolaşmak gerekirdi fındık ocaklarını. Hanifta öyle tas ile çanta ile de toplanmaya gidilmez, çiçeğinin uzun sapına geçirilerek biriktirilir; çoğu zaman bunlar taç şekline getirilip kafalara takılırdı.


Toplayıp geldiğimizde büyüklerimiz bakar beğenmezdi; biz sizin yaşınızda neler çıkartıyorduk derlerdi. Maalesef zaman ilerledikçe yaban meyveleri de azalıyor bununla birlikte bilinirliği de. Sokakta oynayan küçük çocukları görünce gidip hanifta toplayın dediğimde “ o da ne “ der gibi bakıyorlar insanın gözünün içine halbuki biz mevsimi gelmesi için dört gözle bekler, topladığımızı dondurma yapmak için can atadık; buzluğa koyduğumuz da çıkmasını bekleyemez dakika başı gider kontrol ederdik. Çoğu zaman beklemeye dayanamayıp gidip yine toplardık.


Sadece dondurması değil reçeli bir başka olur haniftanın, o ekşimsi tadı reçel kıvamı ile birleşince tadına doyum olmaz. sağlık açısından da çok faydalı bir meyvedir. Çocuk felci, ağız ve deri yarası mikroplarına karşı öldürücü etkisi vardır. Sinirleri kuvvetlendirir ve romatizma ağrılarına da iyi gelmektedir. Çok tüketildiği zaman alkol etkisi yarattığı söylenmektedir. 

Fırsatınız olursa bol bol yemeniz dileğiyle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder